En smart stad

VI SATSAR PÅ FRAMTIDENS DIGITALA INFRASTRUKTUR!

Lunet har upprättat ett sensornätverk, så kallat LoRaWAN, Long Range Wide Area Network, som handlar om att bygga den smarta staden. Vårt sensornät har täckning i stora delar av Luleå och nätet byggs ut kontinuerligt. Genom upprättandet av nätverket vill Lunet bidra i arbetet med skapandet av smarta applikationer och digital utveckling i hela Luleå kommun.

Om LoRaWAN

LoRaWAN möjliggör en infrastruktur för IoT, Internet of Things, där apparater är uppkopplade mot nätet och gör det möjligt att samla in data på distans. Fördelen med LoRaWAN är den låga energiförbrukningen med en förhållandevis lång räckvidd. Sensorer som är utplacerade kan på så sätt drivas av batterier och vara installerade i flera år innan batteribyte behöver ske. Det finns en mängd tillämpningsområden där LoRa kan förenkla, effektivera och förbättra vår vardag. Nedan finner du några exempel:

  • Sensorerna kan tala om när åtgärder behövs, exempelvis när planteringar och träd behöver vatten, när soporna behöver tömmas eller när det är risk för halka.
  • Cyklar, sparkar och andra föremål såsom parkbänkar kan spåras. På exempelvis sjukhus kan sensorer sättas på medicinsk utrustning för att enkelt se var på sjukhuset den befinner sig.
  • Sensorna kan skicka meddelanden när något inträffar, exempelvis om det uppstår vattenläckage, livbojar flyttas eller en dörr öppnas. När något händer i vägnätet såsom skadade vägskyltar eller signalljus kan larm skickas.

StadshubbsAlliansen

Lunet ingår i StadshubbsAlliansen där ett stort antal stadsnät samverkar, både tekniskt och affärsmässigt, för att tillsammans bygga en trådlös infrastruktur för Internet of Things. Medlemmarna i Stadshubbsalliansen äger egna fibernät och har lång erfaranhet av att erbjuda digitala kommunikationslösningar.

Läs mer

Kontakta oss!

Har ni ett behov eller idé som ni vill förverkliga är ni välkomna att kontakta oss så kan vi tillsammans diskutera möjligheterna.

Johan Falk
Avdelningschef Affär och Marknad
Telefon 0920-23 61 41
johan.falk@lunet.se