Några vanliga frågor
Här har vi samlat frågor som du kan tänkas vilja ha svar på om beställning, fiber, om våra tjänster och om installationsprocessen.
-
Vad händer efter beställningen?
28Har du gjort din beställning via vår hemsida skickar vi en bekräftelse till dig via e-post. I bekräftelsen hittar du information om installationen på din adress och ev. förberedelser som du behöver göra. När det börjar bli dags för installation kommer våra tekniker ta kontakt med dig för att boka in en tid.
-
Jag har beställt en bredbandsanslutning. När kan jag börja använda den?
22När installationen är klar kommer vi skicka ut ett leveransbesked till dig. Detta kan ta upp till en vecka efter att tekniker har besökt dig för att montera bredbandsboxen.
Leveransbeskedet skickas till den e-postadress du har angav när du gjorde beställningen alternativt via vanlig post.
-
Jag vill beställa kabelutsättning, var vänder jag mig?
11Har du behov av att få kabelanvisning/kabelutsättning, gör du en förfrågan på ledningskollen där Lunet finns med. Luleå Energi AB ombersörjer sedan utsättningen för Lunets räkning.
-
Hur gör jag för att komma igång med min internettjänst om jag bor i en nyinstallerad villa?
7När installationen är klar ansluter du din nätverkskabel till din bredbandsbox och till din dator. Starta datorn och öppna en webbläsare, nu kommer du till Lunets inloggningssida och kan logga in med dina inloggningsuppgifter du fått via mail, sms eller i brevlådan. När du loggat in väljer du ”Mina tjänster” och klickar på ”Internet” samt väljer den internettjänst du vill ha. Starta om din utrustning och internet ska vara igång.
-
Hur gör jag för att komma igång med min internettjänst om jag bor i en villa som sedan tidigare är installerad med fiber eller en lägenhet som är ansluten till fibernätet?
20Du ansluter en nätverkskabel mellan dator och bredbandsboxen. Starta datorn och öppna en webbläsare, nu kommer du till Lunets portal där du registrerar dig och väljer vilka tjänster du vill ha. Starta sedan om din utrustning.
-
Hur fungerar min bredbandsbox?
44Vi använder oss av fyra olika typer av kundutrustning för fiber. Läs mer om dessa på sidan för utrustning och manualer.
-
Hur felsöker jag min utrustning?
63Läs mer på supportsidan och följ instruktionerna steg för steg.
-
Hur gör jag om jag behöver flytta min bredbandsbox?
9Ta alltid kontakt med oss på 0920-236101. Det är inte tillåtet att själv skruva ner bredbandsboxen då risken att skada eller bryta av den ömtåliga fibern är mycket stor.
Gäller det en tillfällig nedmontering med anledning av renovering fakturerar vi dig per timme/tekniker enligt gällande prislista.
Gäller det däremot en permanent flytt av bredbandsboxen till annan plats i din fastighet är detta arbete att anse som en nyinstallation då våra tekniker behöver blåsa om fibern.
-
Vilka tjänsteleverantörer har ni?
20Vi har för närvarande 10 leverantörer som kan erbjuda våra kunder internet, tv- och telefonitjänster.
Läs mer om dessa på vår tjänstesida.
-
Vilka hastigheter kan ni erbjuda på internettjänsten?
9För närvarande erbjuder våra leverantörer uppkopplingshastigheter på upp till 100/100 Mbits.
-
Hur gör jag om jag vill ha en högre uppkopplingshastighet?
7Ta kontakt med din tjänsteleverantör för att höra vad de kan erbjuda dig. Du kan också läsa mer om vilka tjänsteleverantörer vi samarbetar med samt vilka hastigheter de erbjuder här på webben.
-
Vilka leverantörer kan erbjuda bredbands-tv?
16Lunet har för närvarande 4 leverantörer som kan erbjuda bredbands-tv i nätet. Bredbandsbolaget, ComHem, Telia och Viasat.
-
Vilka kanaler kan jag välja på?
9Gå in på respektive leverantörs hemsida för mer information om valbara kanaler och paket.
-
Hur många tv-apparater kan jag koppla in?
7De flesta leverantörer kan erbjuda s k. multiabonnemang. Gå in på respektive leverantörs hemsida för mer information.
-
Hur beställer jag bredbands-tv?
3Ta kontakt med den leverantör du vill beställa tjänster från och gör en beställning via deras hemsida eller direkt hos kundservice.
-
Vad kostar det?
24Nätavgiften som du betalar till Lunet är alltid densamma oavsett om du har bredbands-tv eller inte. Vi hänvisar till tjänsteleverantörer för mer information om deras priser.
-
Hur fungerar bredbandstelefoni och vad behöver jag göra för att skaffa det?
7Med Bredbandstelefoni ringer du precis som vanligt, med dina vanliga telefoner. Det enda som krävs är att du ansluter en telefonibox mellan datauttaget och ditt första telefonjack. Kontakta någon operatör som kan leverera Bredbandstelefoni, och teckna abonnemang med dem. Hur du går tillväga med din beställning finns på respektive operatörs hemsida och de ser sedan, via din fullmakt i beställningen, till att säga upp ditt nuvarande abonnemang och också överföringen (porteringen) av ditt nuvarande nummer om du vill behålla detta. Har du trygghetslarm rekommenderar vi inte Bredbandstelefoni. (Inte heller vid Kabel-Tv internet).
-
Vilka olika betalningssätt finns det för fakturan?
15Som kund hos Lunet kan du betala dina fakturor på ett flertal olika sätt. Läs mer under sidan faktura.
-
Jag har missat att betala min faktura och blivit avstängd. Vad gör jag?
4Har din tjänst blivit avstängd ska alla obetalda fakturor samt en öppningsavgift på 500 kr betalas in till Lunet. Öppningsavgiften betalas på samma OCR-nr som en förfallen faktura. Vi öppnar din tjänst när vi ser att betalningen är oss tillhanda.
-
Jag ska flytta, hur gör jag?
40Om du ska flytta behöver du säga upp ditt nätavtal med Lunet. Du kontaktar oss för uppsägning och uppsägningstiden är resterande del av innevarande månad. Du måste även säga upp dina tjänster hos din tjänsteleverantör. Flyttar du inom stadsnätet måste du teckna ett nytt nätavtal för din nya adress alternativt registrera dig på nytt via vår portal om du flyttar till en lägenhet eller en villa med befintlig fiberanslutning. Flyttar du inom stadsnätet och vill behålla samma tjänsteleverantör meddelar du leverantören detta.
-
Vem äger utrustningen i min bostad?
15Utrustningen som sitter monterad i fastigheten ägs av Lunet. Du som kund är ansvarig för utrustningen och är ersättningsskyldig om utrustningen skadas eller går sönder.