Plattform för smarta hem testas i stadsnätet

Plattform för smarta hem testas i stadsnätet

I oktober förra året startade Lunet tillsammans med vår samarbetspartner Kalejdo Bredband ett pilotprojekt där slutkunder i Luleå testar en ny lösning inom smarta hem baserad på Indentives öppna IoT-plattform Connective.

Med startpaketet, som är en bastjänst och en grund för framtida tjänster, kan man till exempel styra belysningen, se när dörrar öppnas och stängs samt få en överblick över energiförbrukningen. Pilotprojektet är en del i den kvalitetssäkring som görs innan tjänsten lanseras som en tjänst i stadsnätet.

Jonas Tiger är en av deltagarna i projektet och han är positivt inställd till denna typ av tjänster och anmälde sig till projektet för att han tycker det är intressant att prova nya saker rent generellt.

Jag är en tekniknörd men har samtidigt inte tid att hålla på och pyssla alltför mycket, då är det toppen att få färdiga paketlösningar där det är lätt att komma igång och man slipper onödigt strul. Det är enkelt att komma igång med tjänsten och appen är lätthanterlig. Det är även enkelt att skapa egna rutiner genom att exempelvis ställa in så att lampor tänds innan man kommer hem. Hittills har vi ett par lampor styrda på solnedgång och tid, samt håller koll på att ingen glömt stänga garageportarna vilket annars händer ibland! Inte så mycket kanske men det är praktiska saker, säger Jonas Tiger.

Sakernas Stadsnät, som det kallas, bygger på en öppen tjänsteplattform vilket gör det möjligt för tjänsteleverantörer inom olika områden att erbjuda sina tjänster. Tjänsteutvecklingen kommer att fokusera på olika typer av larm för hemmabruk, till exempel inbrottslarm, brandlarm och fuktlarm, samt smarta hem-lösningar för energibesparing och automation. De tjänster som redan finns kommer att utvecklas för att få utökad funktionalitet och nya användningsområden. Produkter från ledande tillverkare kommer att vara integrerade i plattformen. I skrivandes stund har Kalejdo tillsammans med larmföretaget Säkra Larm i Sverige AB samt ett antal stadsnät i Sverige påbörjat ett samarbete för att utveckla en larmtjänst. Målet är att skapa en fullfjädrad larmtjänst med hög kvalité via stadsnäten.

– Att utveckla kringtjänster till smarta hem-konceptet är en väldigt god idé, inte minst för att öka säkerhet och trygghet, avslutar Jonas Tiger.